Oorzaken gele tanden

Allereerst bespreken we de natuurlijke oorzaken van vergeelde tanden.

 

oorzaken gele tanden

Veroudering

Veroudering is een van de meest voorkomende natuurlijke processen waardoor de tanden geler worden.
Dit is het gevolg van slijtage aan de tanden. Het glazuur dat de glanslaag op de tanden verzorgt, krijgt naarmate men ouder wordt allerlei scheurtjes. In deze scheurtjes kunnen kleurstoffen van voedingstoffen makkelijk doordringen en bijgevolg worden opgenomen door het poreuze tandbeen.

Een tweede reden van verkleuring bij ouderdom is doordat het tandbeen verdikt. Door deze verdikking lijken de tanden iets donkerder van kleur te worden.

 

Dode tand

Binnenin de tanden zit een ruimte met bloedvaten en zenuwen. Door een ongeval, tandbederf, … kan deze ruimte ontsteken en op den duur gewoon afsterven. Doordat deze tand ‘dood’ is, kan de tand lichte verkleuringen gaan vertonen.

 

Problemen bij de ontwikkeling

Geen volledig verkleurde tanden deze keer, maar eerder verkleurde vlekjes, zijn de oorzaak van problemen bij de groei van een persoon. Door langdurige ziektes van kleine kinderen kan het glazuur kleine, vlekachtige verkleuringen hebben.

 

Hoewel tanden automatisch geler worden naarmate men ouder wordt, wordt dit proces toch vaak nog versneld door niet zo natuurlijke factoren.

Medicijngebruik

Door veelvuldig medicijngebruik kan het zijn dat de tanden lichte verkleuringen gaan vertonen. Dit is vooral het gevolg als de medicijnen veel werden genomen als de persoon nog niet volgroeid was.

 

Voedsel en drinken

Een meer natuurlijke oorzaak is vergelen van de tanden door voedsel en drinken.
In voedsel en drank zitten vaak kleurstoffen (al dan niet natuurlijk), die opgenomen worden door het poreuze tandbeen. Naarmate men ouder wordt, wordt de glazuur die dit tandbeen bescherm brozer, waardoor kleurstoffen nog sneller worden opgenomen.

Qua drinken is het voornamelijk thee en koffie die als de grote boosdoeners worden beschouwd.
Om dit enigszins te voorkomen is het belangrijk dat je je poetsen regelmatig poetst. Hoe langer voedsel op de tanden blijft zitten, hoe meer de tanden deze kleurstoffen zullen opnemen.

 

Roken

Een grote boosdoener voor witte tanden te bederven is roken!
Door de nicotine worden tanden verkleurd, ontstaat er een extra aan tandplak en kunnen mogelijk andere problemen ontstaan met de tanden.
Indien je je tanden wenst te bleken, is het aangeraden om daarna niet meer te roken.

roken gele tanden