Facing

facing

Hoe worden facings geplaatst?

Zoals eerder werd vermeld zijn er twee materialen waaruit een facing kan zijn gemaakt, namelijk porselein en composiet. Afhankelijk van het materiaal staat hieronder de werkwijze van de plaatsing van een facing.

Porseleinen facing
Indien je opteert voor een porseleinen facing zal, vooraleer de facing wordt geplaatst, een laagje glazuur die op de tand zit worden weggesleept. Vervolgens wordt er een afdruk gemaakt van de tand(en) waar je facings op wilt laten plaatsen, zodat de porseleinen facings perfect op maat kunnen worden gemaakt en bijgevolg perfect aansluiten op je tanden.
Nadat de porseleinen facings zijn klaargemaakt breng je een tweede bezoek aan de tandarts. Tijdens dit bezoek zal de tandarts met een speciale lijm de porseleinen facings op je tanden plakken.

Deze ingreep is slechts van korte duur en de geplaatste facings blijven daarbij heel lang wit!

Composiet facing
Composiet is een samengesteld materiaal van verschillende sterke stoffen, die dezelfde kleur hebben als mooie, witte tanden.
Het is hetzelfde materiaal waarmee gaatjes worden gevuld.

Bij het plaatsen van een composiet facing geldt een enigszins andere werkmethode. Hier worden de tanden niet gesleept, maar behandeld met een zuur, zodat de tand ruwer wordt en de facing perfect aan de tand kan hechten.
Op deze ruwe tand wordt vervolgens, laagje per laagje, het composiet plaatje ‘geschilderd’.

Deze behandeling wordt in één keer afgehandeld, in tegenstelling tot de porseleinen variant.

 

Bij beide behandelingen zal geen pijn worden ervaren. Indien het gaat om rotte tanden, of indien eerst een reparatie aan de tanden nodig is zal eerst een plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Dit is dan te vergelijken met een tandaartsbezoek.